Dieta śródziemnomorska- przegląd diet
to dieta charakterystyczna dla krajów takich jak Hiszpania, południowa Francja, Chorwacja, Grecja, a kto z nas nie wspomina mile wakacji spędzonych w jednym z tych krajów, no i ich kuchnię.
Założenia diety śródziemnomorskiej
Dieta śródziemnomorska oparta jest na 5 posiłkach dziennie. Każdy z posiłków powinien zawierać produkty węglowodanowe (pieczywo, makaron, ryż, ziemniaki czy owoce).
Dieta ta nie eliminuje żadnych składników pokarmowych.
W założeniach diety jest codzienne spożywanie nabiału. Zaleca się także codzienne spożywanie zdrowych tłuszczów w postaci oliwy z oliwek, ryb morskich, orzechów.
Zalety diety śródziemnomorskiej
Obfitość posiłków w warzywa gwarantuje nam duży udział błonnika w diecie. Błonnik, zwłaszcza frakcje rozpuszczalne, wpływają pozytywnie na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom. Warto wspomnieć, że błonnik uważany jest za jeden z składników mających ogromny wpływ na prewencję w walce z nowotworami jelita grubego.
Jeśli cierpisz z powodu wysokiego stężenia triglicerydów w diecie, to zwiększona podaż błonnika będzie tu miała także ogromne znaczenie w regulacji wyników.
Dieta obfitująca w warzywa i owoce to skarbnica witamin i minerałów, a przede wszystkich antyoksydantów.
Gdy Twoje wyniki cholesterolu wskazują na niski poziom frakcji HDL, to także powinnaś skorzystać z diety śródziemnomorskiej – zdrowe tłuszcze zalecane w diecie mają ogromny wpływ na zwiększenie tej frakcji cholesterolu w organizmie.
Wady diety śródziemnomorskiej
Każda dieta ma swoje plusy i minusy, nie ma jednej jedynej diety dla każdego. Niestety też lubimy czasem przeginać z poszczególnymi składnikami, bo „jak zdrowe” to mogę jeść do woli.
Zanim postanowisz wprowadzić zalecenia diety śródziemnomorskiej przyjrzyj się poniższym wadom tej diety i wtedy podejmuj decyzję czy to dieta dla Ciebie.
Dieta zakłada, że w każdym posiłku mają występować węglowodany, co stymulować będzie trzustkę do regularnego wytwarzania insuliny.
Dieta zakłada duże ilości błonnika, co w przypadku osób cierpiących z powodu chorób przewodu pokarmowego może powodować podrażnienie błony śluzowej jelita. W połączeniu zaś, z małą ilością wypijanych płynów – doprowadzić może do zaparć.
Dieta nie zakłada eliminacji żadnego z składników pokarmowych, także a przede wszystkim glutenu. Jeśli cierpisz na celiakie lub nietolerancje pokarmowe, musisz zwrócić uwagę na ten składnik w diecie.
Dieta śródziemnomorska dopuszcza lampkę wina do głównego posiłku, co może negatywnie wpływać na redukcję tkanki tłuszczowej i pracę wątroby.
Zastosowanie diety śródziemnomorskiej
Wiele badań naukowych wskazuje na prozdrowotne działanie diety śródziemnomorskiej. Dieta śródziemnomorska wykazuje działanie: przeciwmiażdżycowe, przeciwrakowe i zmniejszające zachorowalność na choroby degeneracyjne. Światowe Towarzystwo kardiologiczne zaleca stosowanie diety śródziemnomorskiej oraz umiarkowanej aktywności fizycznej jako prewencję chorób układu sercowo – naczyniowego. Badania wskazują także na prozdrowotne oddziaływanie na chorych na cukrzycę, czy osób zagrożonych cukrzycą.
Zauważ natomiast, nie ma w niej mowy to produktach przetworzonych, typu fast foody, chipsy, pączki etc. Bez względu na styl żywienia, który chcesz zastosować w swoim życiu – są to produkty, których powinnaś wystrzegać się jak ognia.
Jeśli stosujesz aplikacje w telefonie do prowadzenia dzienniczków żywieniowych ustaw sobie parametry poszczególne:
Białko 20%
Tłuszcze 30%
Węglowodany 50%
- Spożywaj codziennie produkty pełnoziarniste
- Codziennie spożywaj różne warzywa, w szczególności ciemne warzywa liściaste: brokuły, szpinak, sałata, cukinia. Stosuj warzywa sezonowe
- W ciągu dnia spożywaj nabiał odtłuszczony lub z małą ilością tłuszczu. Pij mleko, jedz jogurty, sery
- Codziennie spożywaj produkty takie jak: siemię lniane, orzechy włoskie, rośliny strączkowe
- Używaj oliwy z oliwek jako podstawowe źródło tłuszczu
- Codziennie ( minimum 2 x tyg) spożywaj ryby i jaja
- Słodycze jedz okazjonalnie, unikaj nadmiernego słodzenia.
- Ograniczaj spożycie soli, używaj ziół i przypraw (czosnek, cebula, oregano, curry, koper)
- Dieta dopuszcza lampkę wina (uwaga – nie wpływa to pozytywnie na redukcję wagi czy pracę wątroby)

5 błędów dietetycznych, które popełniasz
Gdzie popełniasz błąd gdy zaczynasz zmieniać swoje nawyki żywieniowe? Czy zdażyło Ci się podejmować działania, by już po kilku dniach odpuścić? Co wtedy robisz? Zapewne zaczynasz obwiniać dietę, którą stosowałaś i szukasz w internecie diet cud....